http://www.targibielskie.pl/6-targi-ekostyl-2018-zdrowej-zywnosci-stylu-zycia-i-ekorodziny


https://www.worldfood.pl/?utm_source=kucharzeserwis&utm_medium=banner&utm_campaign=wystawcy

XIII Festiwal Kuchni Greckiej – już za nami!

11-04-2018

XIII edycja Festiwalu Kuchni Greckiej odbyła się w piątek 23.03.2018r. podczas targów EuroGastro w Warszawie i jak co roku pozostawiła po sobie mnóstwo wspaniałych wspomnień i wzruszeń. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Mistrz Kuchni , Grek z pochodzenia – Teo Vafidis,  dla którego propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce jest misją konsekwentnie realizowaną od wielu lat. W swoich programach np. "Filozofia Smaku" czy "Teoria Smaku" zabiera widzów w kulinarną podróż do współczesnej Hellady. Autor książki „Filozofia smaku” w której porywa czytelników w wyprawę po regionach i aromatach, właściciel biura podróży Hellas Travel.

 

Wydarzenie rozpoczęło się od uroczystej inauguracji poprowadzonej przez  Jego Ekscelencję  Evangelosa Tsaoussisa,  Ambasadora Grecji  w Polsce, Panią Despoinę Ipioti,  I Radcę, Zastępcę Ambasadora, Pana Nicholasa Christodoulidisa,  I Radcę, Szefa Biura ds. Ekonomiczno-Handlowych oraz Petrosa Michaelidesa, Radcę Handlowego Ambasady Republiki Cypryjskiej. Nie zabrakło również obecności  wspaniałych gości min. Pani Nikoletty Nikolopoulou, Dyrektora Biura w Polsce Greckiej Narodowej Organizacji Turystycznej, która w swoim krótkim przemówieniu wyraziła aprobatę dla idei Festiwalu oraz Pani Angeliki Kośmider z  Cypryjskiego Centrum Promocji Handlu.

 

Tuż po powitaniu przez wspaniałych gości, rozpoczęły się kulinarne zmagania młodych kucharzy. W tym roku swoją obecnością i wsparciem całego projektu zaszczyciło nas wyjątkowe jury, podzielone na sekcję profesjonalną w składzie: Jerzy Pasikowski – przewodniczący Jury, Giancarlo Russo, Robert Sowa, Artur Świerżewski, Kurt Scheller, Mltos Karoumpas, Tasos Protopsaltis, sekcję techniczną: Michał Markowicz, Patryk Kotarba oraz  sekcję gwiazdorską w składzie: Łukasz Nowicki, Zygmunt Chajzer, Tomasz Kozłowicz. Wspaniałym prowadzącym w tym roku był prezenter radiowy – Norbert Bieńkowski.

 

Zadanie konkursowe stojące przed uczestnikami XIII Festiwalu Kuchni Greckiej stanowiło nie lada wyzwanie. Kucharze zmierzyć się bowiem musieli z tradycyjnymi greckimi produktami oraz najwyższej klasy degustatorami. W tym roku obowiązkowymi składnikami dań z których korzystać musieli śmiałkowie były: krewetki white tiger 16/20 20% glaze Eurofoods Gastro Sp. z o.o., ser Manouri Eurofoods Gastro Sp. z o.o., ciasto filo Kanaki The Greek Gourmet, cukinia plastry Oerlemans, papryka czerwona Oerlemans, pieczarka plastry Oerlemans.  

 

Pomimo ogromnego wyzwania, wszyscy uczestnicy poradzili sobie doskonale! Jury jednogłośnie wytypowało zwycięzców: I miejsce – Paweł Pyra z Hotelu Fabryka Wełny****  w Pabianicach, II miejsce – Adriana Wójcikowska z Restauracji Amarylis w Krakowie, oraz III miejsce Markos Prountsis, Hotel Kossak ****, Kraków. Zarówno laureatom miejsc na podium, jak i wszystkim kucharzom, bardzo serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia za rok!

 

Zwieńczeniem całego wydarzenia była odbywająca się w hotelu i restauracji „U Artura”, uroczysta Gala, podczas której rozdane zostały nagrody, prezenty i dyplomy, będące wyrazem naszego uznania i podziękowania wszystkim, którzy razem z nami byli zaangażowani w to wspaniałe przedsięwzięcie. Naszymi partnerami byli, sponsorzy strategiczni: Mouzenidis Travel, EuroFoods Gastro, Hellas Travel, The Greek Gourmet, Oerlemans, sponsorzy: Grek, Diversey, Prymat, Winterchalter Polska, Janex, Partner Center, Piekarnia Inter Europol, Martmar, Alva, Belfood (soki Purena), Convotherm, Boloni, Caffe Team, Restauracja u Artura, Coca-Cola, Wima, Panegara (marka Koala), Gastro Magic Service, EuroGastro, Kanaki, Hotel Gregory, Polish Spirits Group oraz patroni medialni i merytoryczni: Papaja, Kucharze - serwis.pl, Gastrona.pl, Świat elit, News Gastro, Szugarfrik, Poradnik restauratora, Przegląd gastronomiczny, Szef Kuchni, Akademia Kulinarna, Wszystko dla kucharzy, Biznes Restauracje & Catering, CateringwPolsce.pl, HERMES oraz Ambasada Grecka, Klub Szefów Kuchni w Grecji, Klub Szefów Kuchni w Polsce, WACS.

Nagrodę główną ufundowaną przez Mouzenidis Travel stanowiła wspaniała wycieczka do Grecji - pakiet dla 2 osób w hotelu 4 *All Inclusive. Zwycięzcy życzymy udanych wakacji!

Wszystkim Partnerom serdecznie dziękujemy za wsparcie tego wieloletniego projektu i zapraszamy do współpracy za rok!

Dodaj komentarz:




Komentarze:



 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres
  • POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2017
  • Worldfood