Grillowane żeberka QMP glazurowane syropem sosnowym

01-07-2014

Grillowane żeberka QMP glazurowane syropem sosnowym

Grillowane żeberka QMP glazurowane syropem sosnowym

Czas wykonania: 2 godz./marynowanie 12 godz.

Stopień trudności: łatwe

Element wykorzystany: żebra wołowe QMP

Sposób przygotowania: pieczenie

 

Składniki na 4 porcje:

  •          Żebra wołowe QMP - 1200 g
  •          Mielony kminek - 0,5 łyżeczki
  •          Sól i świeżo mielony pieprz
  •          Syrop z młodych pędów sosny - 2-3 łyżki stołowe
  •          Czerwone wytrawne wino - 250 ml
  •          Szalotki - 10 szt.
  •          Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka stołowa
  •          Papryka słodka mielona - 1 łyżka stołowa
  •          Olej rzepakowy
  •          Bulion wołowy - 500 ml
  •          Masło - 100 g
  •          Natka pietruszki
  •          Kasza pęczak - 250 g
  •          Suszone grzyby - 4-5 kapeluszy
  •          Ocet balsamiczny - 100 ml
  •          Buraczki młode - 300 g

 



SPOSÓB WYKONANIA

Sprawione żeberka osuszyć ręcznikiem papierowym, z oleju i przypraw sporządzić marynatę
i odstawić mięso do lodówki na 12 godzin do zamarynowania. Żeberka wyjąć z marynaty obsmażyć z dwóch stron i piec w piekarniku nagrzanym do 120°C pod folią aluminiową około 120 min. Po 90 minutach dodać do pieczenia szalotki, podlać czerwone wino i bulion wołowy, oraz koncentrat pomidorowy, gdy żeberka będą miękkie, posmarować je syropem sosnowym i zapiec pod grillem.

W międzyczasie ugotować grzyby suszone, a na około 40 minut przed końcem pieczenia żeberek, zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę, dodać kaszę - obsmażyć aż będzie szklista, a następnie podlać winem i odparować je do połowy. Podlać wywarem grzybowym wraz z grzybami do poziomu, aż kasza będzie przykryta. Gotować podlewając za każdym razem bulionem wołowym, do zakrycia kaszy, gdy kasza będzie ugotowana - lekko twardawa, doprawić ostatecznie do smaku, dodać świeże masło i natkę.

Żeberka podawać z kaszą w stylu risotto oraz pieczonymi młodymi burakami z octem balsamicznym.

 Autor Przepisu: Michał Tkaczyk

 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres
  • POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2017