Zupa z ogonów wołowych z soczewicą i paprykową pianką

23-09-2014

Zupa z ogonów wołowych z soczewicą i paprykową pianką

 

  Składniki:

  •          1 kg ogonów wołowych
  •          100g soczewicy zielonej
  •          50g marchewki
  •          25 g selera naciowego
  •          25g korzenia pietruszki
  •          20g cebuli
  •          1szt. papryki czerwonej
  •          75 ml śmietanki kremówki
  •          1/2 łyżeczki posiekanego czosnku
  •          1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  •          ½ łyżeczki mielonego kuminu
  •          1 łyżeczka słodkiej papryki
  •          ½ łyżeczki suszonego tymianku
  •          1 łyżka siekanego lubczyku
  •          liść laurowy,  ziele angielskie 
  •          sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  •          olej

 

Wykonanie:

Ogony obgotuj 2 razy, odlewając wodę. Zalej zimną wodą i gotuj powoli, aż mięso będzie odchodziło od kości. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa i soczewicę. Gdy zmiękną, wyjmij ogon i obierz kości z mięsa. Dodaj mięso do zupy. Dodaj tymianek, czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, liść laurowy, ziele angielskie i chwilę gotuj.

Paprykę nasmaruj olejem i upiecz w piekarniku o temperaturze 230 st. C do momentu aż całkowicie sczernieje. Obierz paprykę ze skórki i miąższ przeprzyj przez sito. Na suchej patelni praż miąższ paprykowy z koncentratem pomidorowym, kuminem i słodką papryką, do momentu aż powstanie gęsta konfitura. Śmietankę ubij i dodaj do niej ostudzoną konfiturę i lubczyk. 

Zupę podaj z paprykową pianką.

Autor przepisu: Adam Chrząstowski 

 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres
  • POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2017